Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

{{Message}}

Vind hier de prikpen die u kunt gebruiken voor het prikken van uw                         glucosewaarde

Gekozen filters

Filter

Er zijn op dit moment geen filters beschikbaar
Vergoeding
Filter op merk

Toon meer

Toon minder


{{TotalResults}} resultaten
Vergelijk

{{product.ProductName}}

{{ product.SKU }}
{{ product.StatusNote }}
Vergelijk

{{product.ProductName}}

{{ product.SKU }}
{{ product.StatusNote }}

Een vingerprik voor uw glucosewaarde

Om uw suiker te kunnen meten, heeft u een prikpen en een glucosemeter nodig. Als u een nieuwe bloedglucosemeter krijgt, wordt deze standaard geleverd met een prikpen. Functioneert deze niet meer goed of geeft u de voorkeur aan een andere prikpen, dan kunt u in de webshop een nieuwe prikpen bestellen. Met de prikpen prikt u in de zijkant van uw vingertop om een klein bloeddruppeltje te krijgen voor uw bloedglucosemeting.
 

Prikpen bestellen, waar let u op?

Om met uw prikpen te kunnen prikken, heeft u een lancet nodig oftewel,- een klein naaldje. Sommige prikpennen kunnen gebruikt worden in combinatie met vrijwel alle gangbare lancetten, andere alleen met lancetten van hetzelfde merk. Daarnaast zijn er prikpennen met een hulpstuk waarmee u ook op andere plaatsen kunt testen, bijvoorbeeld in de muis van de hand, uw arm of uw been. Dit wordt ook wel AST genoemd, Alternative Site Testing. Overleg met uw zorgprofessional of dit voor u een optie is. 

Veelgestelde vragen over prikpennen

Om een goede bloeddruppel te krijgen, kunt u het beste de middelvinger, de ringvinger of de pink van beide handen gebruiken. Prik niet bovenop de vingertop want daar zitten de meeste tastzintuigen. Dit is pijnlijker. Aan de zijkanten van de vingertoppen kunt u wel prikken. Voor het behoud van uw vingers is het goed om af te wisselen tussen de linker- en rechterkant van de vingertoppen. Neem ook iedere keer een andere vinger. U kunt beter niet in uw duim en wijsvinger prikken. Als u iets oppakt, doet u dat namelijk met deze vingers. 

Vrijwel alle prikpennen hebben meerdere prikdieptes, variërend van 6 tot 11 prikdieptes. U kunt zelf selecteren welke prikdiepte u gebruikt. Hoe lager de prikdiepte, hoe minder diep u prikt. In het begin is het even uitproberen welke prikdiepte voor u geschikt is. Dit is onder meer afhankelijk van uw bloedsomloop. Maar ook de temperatuur speelt een rol. Koude vingers geven doorgaans minder makkelijk een goede bloeddruppel. Uw bloedglucosemeter heeft maar een hele kleine bloeddruppel nodig om uw suiker te testen. Begin daarom met een lage prikdiepte om onnodige pijn te voorkomen.  

De meeste zorgverzekeraars vergoeden maximaal één prikpen per twee jaar. U kunt dus eens per twee jaar een nieuwe prikpen bestellen. Gaat uw prikpen tussentijds kapot, dan komt u eerder in aanmerking voor een nieuwe prikpen.

Vindt u het moeilijk om in uw vinger te prikken, dan is AST (Alternative Site Testing) wellicht iets voor u. Dit betekent dat u op een andere plaats prikt dan in uw vinger, bijvoorbeeld in de muis van uw hand, arm of been. In laboratoria van ziekenhuizen is geconstateerd dat waarden geprikt in de muis van de hand en het dikke deel onder de pink overeenkomen met de waarden van een vingerprik. Kiest u ervoor om in uw arm of been te prikken, dan meet u de bloedglucosewaarde van een uur daarvoor. Dit komt omdat de bloeddoorstroming in de armen en benen minder goed is. Daarom moet u voor een nuchtere glucosewaarde of bij acute situaties, bijvoorbeeld bij een dreigende hypo, altijd in een vinger prikken. AST kan een uitkomst zijn voor mensen die halfzijdig verlamd zijn of voor mensen die hun vingers voor hun werk nodig hebben, bijvoorbeeld muzikanten, koks of hoveniers. Overleg altijd eerst met uw zorgprofessional als u AST overweegt.

In het ziekenhuis meten ze uw glucosewaarde in het bloedplasma verkregen uit bloed dat ze uit uw arm hebben afgenomen. Als u zelf uw bloedsuiker test, doet u dit met zogeheten capillair volbloed, oftewel met de bloeddruppel uit uw vinger. Omdat deze meetmethoden van elkaar verschillen, kunnen de uitslagen niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Echter, tegenwoordig zijn steeds meer teststrips van bloedglucosemeters plasma gekalibreerd, dat wil zeggen dat uw meter de glucosewaarde automatisch omrekent naar de waarde zoals deze in het ziekenhuis wordt gemeten in het bloedplasma. In dat geval is de testuitslag van uw vingerprik met prikpen vergelijkbaar met die van uit het ziekenhuis. Of uw teststrips plasma gekalibreerd zijn, leest u in de bijsluiter van uw glucosemeter.