Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

{{Message}}

Bestel al uw diabetestestmateriaal voor het meten van uw bloedglucose 

Compleet assortiment diabetestestmateriaal

Zelfcontrole is de spil van uw diabetesbehandeling. Op basis van de glucosewaarden die u meet met uw bloedglucosemeter, neemt u elke dag beslissingen over uw behandeling. Daarom is het belangrijk dat u kunt vertrouwen op uw diabetestestmaterialen. In onze webshop vindt u een compleet assortiment kwalitatief hoogwaardige bloedglucosemeters, teststrips, lancetten en prikpennen

Beter begrijpen

U controleert regelmatig uw glucosewaarde, maar hoe komt het nu dat uw suikerwaarden te hoog of te laag zijn? Om dit te leren begrijpen kunt u een diabetesdagboekje gebruiken. In dit dagboekje noteert u uw glucosewaarden en ook hoeveel insuline u heeft toegediend, hoeveel u heeft gegeten en eventuele andere bijzonderheden zoals beweging, stress of ziekte. Als u dit regelmatig doet, gaat u steeds beter begrijpen waardoor uw glucosewaarden afwijken. Wij willen u hierbij graag helpen. Vraag daarom bij uw online bestelling van diabetestestmateriaal een gratis diabetesdagboekje aan. 

Veelgestelde vragen over zelfcontrole

Het is belangrijk om uw handen te wassen voordat u uw bloedsuiker meet, omdat er altijd resten van suiker aan uw handen kunnen zitten en dat zou de uitslag kunnen beïnvloeden. Vergeet ook niet uw handen goed af te drogen voordat u test, want vocht aan uw vingertoppen heeft eveneens invloed op de uitslag. Als u de handen niet kunt wassen, veeg dan de eerste bloeddruppel weg en gebruik de tweede druppel. 

Misschien kunt u de prikdiepte van uw prikpen iets dieper instellen? Soms helpt het ook eerst uw handen met warm water te wassen, uw vingertop wat te masseren of uw handen even langs uw lichaam laten hangen. Het is niet goed om de bloeddruppel uit uw vingertop te stuwen voordat u uw bloedsuiker gaat meten. Hierdoor kan er wondvocht in de bloeddruppel komen en dit beïnvloedt de uitslag van uw glucosemeter.

Om een goede bloeddruppel te krijgen voor het bepalen van uw suikerwaarde, prikt u liever niet in uw duim en wijsvinger. Als u iets oppakt, doet u dat namelijk met uw duim en wijsvinger. Beter kunt u de middelvinger, de ringvinger en de pink van beide handen gebruiken. Prik niet bovenop de vingertop want daar zitten de meeste tastzintuigen. Dit is pijnlijker. Aan de zijkanten van de vingertoppen kunt u wel prikken. Voor het behoud van uw vingers is het goed om af te wisselen tussen de linker- en rechterkant van de vingertoppen. Neem ook iedere keer een andere vinger.

Dit is afhankelijk van hoe vaak u insuline spuit. Uw zorgprofessional zal u vragen om regelmatig een dagcurve te maken. U moet dan op vaste tijden uw glucose testen en dit opschrijven in een dagboekje. Daarmee kan uw zorgprofessional controleren of uw medicatie nog in balans is met uw normale patroon van eten en bewegen. Spuit u één of tweemaal daags insuline dan is het vaak voldoende om eens in de paar weken een dagcurve te maken. Daarnaast zult u af en toe controleren of uw glucosewaarde te hoog of te laag is. Mensen die meerdere keren per dag insuline spuiten of een insulinepomp hebben, krijgen het advies dagelijks een dagcurve te maken. Overleg met uw zorgprofessional wat het beste bij uw therapie past.

Tips van de expert over zelfcontrole & diabetestestmateriaal

1. Gebruik de eerste bloeddruppel voor het testen van uw glucosewaarde, mits u uw handen heeft gewassen.

2. Heeft u geen gelegenheid om uw handen te wassen? Veeg dan de eerste bloeddruppel weg en test met de tweede druppel.

3. Neem bij iedere glucosemeting een nieuwe lancet om uw vingers zo min mogelijk te beschadigen.

4. Prik aan de zijkant van uw middelvinger, ringvinger of pink, hier zitten minder gevoelszenuwen.

5. U kunt beter niet stuwen voor een bloedmonster, want dit kan het meetresultaat beïnvloeden.

6. Meet nooit zo maar, overleg met uw zorgprofessional op welke momenten u het beste kunt testen.

7. Noteer uw bloedglucosewaarden in een dagboekje. Vul dit aan met informatie over uw insuline, voeding, beweging, stress en ziekte.

8. Bespreek uw diabetesdagboekje met uw zorgprofessional, dit geeft veel inzicht.

9. Vraag één keer per jaar of uw zorgprofessional wil kijken of u de meting nog correct uitvoert.

10. Laat uw glucosemeter één keer per jaar controleren in het ziekenhuis of tijdens een metercontroledag. Overleg dit met uw zorgprofessional.

 • Ontdek meer tips
 •   
  • Per jaar bezoekt u een paar keer uw zorgprofessional. Al de andere uren en dagen bent u uw eigen behandelaar. Goede zelfcontrole helpt u hierbij

   Wendy Wanders

   Lees hier alle tips over zelfcontrole
   diabetes testmateriaal