Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

Koken met Gluky

Gluky heeft speciaal voor kinderen een eigen eet- en kookboekje geschreven. In 'Gluky’s dagelijkse kost' lees je meer over gezonde voeding bij diabetes en Gluky heeft een aantal lekkere gerechten voor je bedacht. Ook vind je handige tips voor traktaties en lekkere tussendoortjes. Wil jij 'Gluky’s dagelijkse kost' zelf hebben? Je kunt voor het boek sparen met je Glucoins. Kijk in de spaarfolder voor meer informatie. Hieronder heeft Gluky alvast wat lekkere recepten en adviezen verklapt.

Een nieuwe dag! Of je nu vol energie je bed uitspringt of er bijna niet uit te branden bent, één ding is zeker, je lijf heeft een oppepper nodig voordat je de deur uitgaat. Dus de hoogste tijd voor een ontbijt!

Brood is een prima product, maar krijg je 's morgens geen hap door je keel, dan glijdt een vloeibaar ontbijtje misschien gemakkelijker naar binnen. Wat vind je bijvoorbeeld van een bord Brintapap, of eet je liever muesli met yoghurt? Ook goed! In cruesli (van die knapperige, krokante zoete muesli) zit veel verzadigd vet en suiker, geen aanrader voor iedere dag dus. Drinkontbijten en kinderontbijten zoals ringetjes, gepofte korrels en cornflakes bevatten meestal veel minder vezels, maar wel veel suiker. Gebruik deze daarom liever niet dagelijks.

Broodvariatie

Eenheid

Koolhydraten

Beschuit (wit of volkoren)
Brinta
Bruin brood
Cornflakes
Croissant 
Cruesli
Fruitontbijt Hero
Havermoutpap zonder suiker
Krentenbol
Muesli zonder suiker
Pistolet bruin
Rice krispies
Rozijnenbrood
Volkorenbrood
Wit broodje (kadetje)
1 stuk
1 eetlepel
1 snee
1 eetlepel
1 stuk
1 eetlepel
1 flesje
1 bord
1 stuk
1 eetlepel
1 stuk
1 eetlepel
1 snee
1 snee
1 stuk
7
3
16
3
18
6
45
19
26
6
23
4
18
14
26

Broodbeleg

Hebben jullie thuis ook de afspraak 'eerst hartig en dan pas zoet'? Vier- tot achtjarigen krijgen met een half sneetje brood met kaas en een half sneetje met vlees per dag al genoeg voedingstoffen binnen, oudere kinderen hebben aan één sneetje met kaas en eentje met vlees al genoeg. Eet niet veel meer hartig beleg, want in kaas en vleeswaren zitten namelijk veel verzadigde vetten en ook behoorlijk wat zout. Naast die (halve) sneetjes met kaas en vlees kun je je brood beleggen met zoet beleg. 

De meeste kinderen gebruiken in de eerste pauze op school een tussendoortje met koolhydraten. Op sommige scholen zijn meeneemkoeken populair, op andere scholen mag je alleen fruit eten of alleen iets drinken. Gluky noemt hieronder de meest populaire tussendoortjes.

Tussendoortje

Hoeveelheid

Koolhydraten

Appel
Banaan
Biskwie (volkoren)
Eierkoek
Evergreen
Kiwi
Lange vinger
Mandarijn
Mueslireep
Ontbijtkoek
Peer
Rijstwafel
Rozijnen
Smoeltjes
Sultana 
1 stuk
1 kleine
1 stuk
1 stuk
1 stuk
1 stuk
1 stuk
1 stuk
1 stuk
1 plak
1 stuk
1 stuk
1 doosje
1 zakje
1 stuk
16
20
7
18
13
7
4
5
11
18
15
4
11
16
10

Na een ochtend tafels oefenen, werkwoorden vervoegen en topo stampen, is het weer de hoogste tijd voor een koolhydraataanvulling. 


Knapperige tosti



Een tosti hoeft niet minder gezond te zijn dan een gewone boterham. Je belegt een snee brood met bijvoorbeeld kaas, legt er een andere snee bovenop, en snijdt dit in de breedte door. Daarna besmeer je de buitenkant met het broodsmeersel dat je altijd gebruikt, en legt het in een tosti-apparaat of in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Het apparaat doet het werk automatisch, bij de panmethode moet je de tosti af en toe even verschuiven in de pan zodat de tosti niet vastplakt, en na een paar minuutjes omkeren zodat de andere kant ook een lichtbruin kleurtje krijgt.



Niet alleen de producten die je kiest bepalen of een voeding gezond is, ook de manier waarop je de voeding klaarmaakt is belangrijk. Gezonde voeding is voor ieder gezinslid goed, het hele gezin kan dus lekker hetzelfde eten. Als je diabetes hebt, hoef je echt geen uitzondering te zijn. 

Chili sin carne (vegetarisch)

Waarschijnlijk ken je wel chili con carne. 'Con' betekent 'met' en 'sin' betekent 'zonder'. Het gerecht bevat dus geen carne (vlees).

Dit heb je nodig:

Zo maak je het klaar:


- 2 eetlepels
- 2 uien, gesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 125 gram champignons, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in schijfjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 500 gram (uitlekgewicht) kidneybonen (blik, afgespoeld en uitgelekt)
- 300 gram (uitlekgewicht) maïs (blik, afgespoeld en uitgelekt)
- 3 tomaten, in blokjes (of tomaten uit blik)
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 komkommer, inschijfjes                                                                                                                                                                        
1. Olijfolie in braadpan verhitten en ui hierin twee minuten fruiten.
2. Paprika, champignons en bleekselderij toevoegen en enkele minuten al omscheppend  bakken.
3. Tomatenpuree toevoegen en knoflook boven de pan uitpersen.
4. Kidneybonen, maïs, tomaat en chilipoeder toevoegen en het geheel 10 minuten verwarmen. Regelmatig roeren.

Serveren met komkommer schijfjes.




Flippie aardbei



Dit heb je nodig:
  • 1 doosje aardbeien (vers of uit de diepvries, ontdooid) (225 gram).
  • 1/4 liter (250 ml) vanillevla mager.       
  • 1/4 liter (250 ml) aardbeienyoghurt 0% vet, geen suiker toegevoegd.                                                                                                  
  • Zo maak je het klaar:
    Aardbeien in stukjes snijden, 4 mooie aardbeien heel laten om te versieren. Vier glazen achtereenvolgens vullen met een laagje vla, aardbeien en yoghurt. Versieren met een aardbei.        




    Cookies

    Om de website van Mediq Direct Diabetes goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.