Door goede controle van de bloedglucosespiegel tijdens de zwangerschap is bij zwangerschapsdiabetes de verstoring van de bloedglucosespiegel zo mild dat er meestal geen klachten zijn. Wel kunnen er verschijnselen zijn die doen vermoeden dat er sprake is van een te hoge bloedglucosespiegel: een toename van het vruchtwater; het kindje groeit sneller dan verwacht. Bij het vermoeden van zwangerschapsdiabetes zal de verloskundige of gynaecoloog de bloedglucosespiegel extra controleren.
Van alle vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt tot 50% diabetes type 2 binnen 8 jaar na de zwangerschap, zeker wanneer er sprake is van overgewicht of als er diabetes in de familie voorkomt. Gezond eten, voldoende beweging en een goed gewicht is het advies. Bij een volgende zwangerschapswens is het raadzaam deze te starten met een goed gewicht.
Bij zwangerschapsdiabetes is er een grotere kans op een zware bevalling of keizerssnede, omdat het kindje groter is. Daarnaast komt een hoge bloeddruk vaker voor wat een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging geeft. Een goede controle van de bloeddruk en de bloedglucosespiegel vermindert het risico op complicaties aanzienlijk.
Omdat het kindje gewend is geraakt aan hogere bloedglucosewaarden maakt het zelf meer insuline. Na de bevalling kan dit leiden tot lage bloedglucosewaarden bij het kindje omdat het lichaampje nog niet helemaal in staat is zelf de bloedglucosespiegel goed te regelen. De bloedglucosespiegel van uw kindje zal in de eerste 24 uur na de bevalling dus heel regelmatig gecontroleerd worden.