Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

{{Message}}

Wat houdt zwangerschapsdiabetes in?

Diabetes tijdens de zwangerschap komt, afhankelijk van de bevolkingsgroep, bij ongeveer 1 op de 20 zwangerschappen voor. De hormonen tijdens de zwangerschap werken insuline tegen waardoor de bloedglucosespiegel kan stijgen. Naarmate de zwangerschap vordert, zullen de hormoonspiegels hoger worden. Daardoor is voornamelijk in de laatste drie maanden een grotere kans op zwangerschapsdiabetes.

Een grotere kans op zwangerschapsdiabetes bestaat als:
 • De moeder eerder een kind heeft gekregen dat meer dat vier kilo woog. 
 • Familieleden zwangerschapsdiabetes hebben (gehad).
 • Familieleden diabetes type 2 hebben (ouderdomssuikerziekte). 
 • Bij voorgaande zwangerschappen zwangerschapsdiabetes is ontstaan. 
 • De moeder overgewicht heeft. 
 • De moeder ouder dan 35 jaar is.
Zwangerschapsdiabetes is van voorbijgaande aard, zodra de zwangerschapshormonen na de bevalling afnemen, normaliseert de bloedglucosespiegel.
De nuchtere bloedglucose is meestal geen goede graadmeter, wanneer zwangerschapsdiabetes vermoed wordt, is het gebruikelijk een glucosemeting te doen na de inname van een ruime hoeveelheid koolhydraten of een glucose tolerantie test te doen. 

Hoe komt het dat mijn bloedglucose te hoog wordt terwijl ik zwanger ben?

‘’Bij 20 weken was de suikertest prima, maar bij 32 weken vonden ze mijn buik groter dan normaal en moest de suikertest nog een keer gedaan worden en ja hoor, inderdaad suiker. Elke dag mezelf prikken (terwijl ik angst voor naalden heb), maar na een aantal keer prikken werd het een gewoonte en was het niet 'eng' meer. Uit de groeiecho en bloedwaardes bleek toch dat de baby groter zou zijn dan gemiddeld en er werd overwogen om insuline te gebruiken. Maar opeens ging het weer goed met de bloedwaardes. Ik heb geen specifiek dieet gehad maar wel veel instructies/adviezen.’’ - Tiff, Mamaenzo.


Waarom heb ik geen klachten van de bloedglucosespiegel?

‘’Mijn zoon is geboren met 36 weken, woog 10 pond en was 56 cm. Ik heb waarschijnlijk zwangerschapsdiabetes gehad’’ – Anoniem, Vivaforum.

Door goede controle van de bloedglucosespiegel tijdens de zwangerschap is bij zwangerschapsdiabetes de verstoring van de bloedglucosespiegel zo mild dat er meestal geen klachten zijn. Wel kunnen er verschijnselen zijn die doen vermoeden dat er sprake is van een te hoge bloedglucosespiegel: een toename van het vruchtwater; het kindje groeit sneller dan verwacht. Bij het vermoeden van zwangerschapsdiabetes zal de verloskundige of gynaecoloog de bloedglucosespiegel extra controleren.

Diabetes type 1 en diabetes type 2, beide heten diabetes, maar wat zijn nu de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn als een soort tweeling, uit dezelfde familie en erg identiek. De overeenkomsten zijn onmiskenbaar:
 • Verhoging van de bloedglucosespiegel.
 • Verhogen het risico op complicatie aan het hart, bloedvaten, nieren, ogen en voeten.
 • Kans op lage bloedglucosespiegels (hypo) als gevolg van de behandeling.
 • Vragen continue aandacht voor leefstijl en voeding.
Er zijn echter ook fundamentele verschillen:
 • Diabetes type 1 ontstaat snel, diabetes type 2 langzaam: de kans op complicaties bij het ontdekken van de diabetes is hiermee groter.
 • Bij diabetes type 1 wordt er geen eigen insuline meer gemaakt. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog insuline maar dit is te weinig of deze werkt niet goed, hiermee is de kans op acute ernstige ontregeling heel klein.
 • Diabetes type 1 wordt altijd behandeld met insuline, diabetes type 2 vaak ook met tabletten.
 • Diabetes type 2 gaat vaak gepaard met een te hoog gewicht, hoge bloeddruk en hoge cholesterolspiegel. Hierdoor is al snel meer kans op schade aan hart en bloedvaten. 
Het is een misvatting te denken dat diabetes type 2 minder erg is, de kans op complicaties is door de verstoring van de stofwisseling juist hoger. Een beetje suiker bestaat niet.

Hoe groot is de kans dat ik na de zwangerschap diabetes krijg?

Van alle vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt tot 50% diabetes type 2 binnen 8 jaar na de zwangerschap, zeker wanneer er sprake is van overgewicht of als er diabetes in de familie voorkomt. Gezond eten, voldoende beweging en een goed gewicht is het advies. Bij een volgende zwangerschapswens is het raadzaam deze te starten met een goed gewicht.

Welke complicaties kan ik krijgen van zwangerschapsdiabetes?

''Mij was inderdaad ook gezegd dat het na de zwangerschap zou verdwijnen, maar dat de kans op type 2 groot was. Onze zoon woog 4,9 kg en is 3 weken te vroeg geboren'' - Sammie op diabetesforum.be

Bij zwangerschapsdiabetes is er een grotere kans op een zware bevalling of keizerssnede, omdat het kindje groter is. Daarnaast komt een hoge bloeddruk vaker voor wat een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging geeft. Een goede controle van de bloeddruk en de bloedglucosespiegel vermindert het risico op complicaties aanzienlijk.

Omdat het kindje gewend is geraakt aan hogere bloedglucosewaarden maakt het zelf meer insuline. Na de bevalling kan dit leiden tot lage bloedglucosewaarden bij het kindje omdat het lichaampje nog niet helemaal in staat is zelf de bloedglucosespiegel goed te regelen. De bloedglucosespiegel van uw kindje zal in de eerste 24 uur na de bevalling dus heel regelmatig gecontroleerd worden.