Tegenwoordig zijn er bloedglucosemeters die voorzien zijn van een boluscalculator. Dit is een soort rekenmachine die advies geeft over het aantal eenheden insuline dat moet worden toegediend. Deze calculator houdt bij de berekening ook rekening met hoeveel insuline nodig is om koolhydraten te verwerken en de gevoeligheid waarmee men op insuline reageert. Hierdoor is een boluscalculator vaak nauwkeuriger dan een eigen inschatting
Uit angst voor hypo’s durven mensen niet voldoende insuline toe te dienen of corrigeren sommige de hoge waarden weer te impulsief. Dit kan leiden tot ongewenste schommelingen in de bloedglucosespiegel. Een boluscalculator is door zijn nauwkeurigheid in het berekenen van het aantal eenheden insuline dat toegediend moet worden een goede oplossing.
Op het advies van een boluscalculator moet u leren vertrouwen, dit vraagt tijd. Daarnaast is de boluscalculator is een hulpmiddel. Hij weet niet of u gaat bewegen, veel stress heeft of misschien ziek bent. U zult dus altijd zelf moeten blijven nadenken of u het eens bent met het advies of niet. Onderzoek toont aan dat het gebruik van een boluscalculator een positief effect heeft op het zelfvertrouwen in de diabetesbehandeling.
Let wel een boluscalculator kan alleen worden gebruikt bij intensieve insulinebehandeling.
Een insulinepomp is een klein apparaat dat onder, of in de kleding gedragen wordt. Een insulinepomp bestaat uit een ampul met insuline, een motor, een computer, een batterij, een afleesscherm en bedieningsknoppen. Veel insulinepompen worden bediend met een afstandsbediening. In sommige gevallen is de bijbehorende bloedglucosemeter tegelijkertijd de afstandsbediening van de pomp. De insuline uit de ampul gaat het lichaam in via een slangetje (infuusset) van de pomp naar het naaldje of naar de canule in het onderhuidse vetweefsel in de buik, bil of been. Een pleister zorgt ervoor dat het naaldje in de huid blijft zitten. Een pomp is als het ware een kleine computer die de hoeveelheid insuline instelt die verdeeld over 24 uur nodig is.
Iedereen die ondanks vier of meer keer per dag insuline spuiten de bloedglucose niet goed onder controle krijgt, komt in aanmerking voor een insulinepomp. Doordat de insulinepomp zoveel flexibiliteit biedt, is het ook een uitkomst voor mensen die veel reizen of die wisselende diensten draaien. Er zijn ziekenhuizen waar kinderen na de diagnose bijna als vanzelfsprekend worden ingesteld op de pomp. En ook voor vrouwen met een kinderwens die hun bloedglucosewaarde zo stabiel mogelijk willen houden, kan de pomp een uitkomst zijn. Zo zijn er diverse redenen om een insulinepomp te gaan gebruiken.