Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

{{Message}}

Pomptherapie

Een insulinepomp is geschikt voor mensen die er met een viermaal daags spuitregime niet in slagen de bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen. Daarnaast is de pomp een uitkomst voor mensen die veel reizen, wisselende diensten draaien of intensief sporten. Ook voor jonge kinderen en vrouwen voor en tijdens de zwangerschap is een insulinepomp vaak de beste therapie om zo normaal mogelijke suikerwaarden te bereiken.  

Overweegt u een insulinepomp? Overleg dan met uw zorgprofessional of u hiervoor in aanmerking komt. Hij of zij zal ook beoordelen of u voldoende kennis en motivatie heeft voor deze intensieve diabetesbehandeling. Mocht u samen met uw zorgprofessional beslissen dat insulinepomptherapie voor u geschikt is, dan kunt u vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar. 

Mensen die een Animas® Vibe™ insulinepomp gebruiken, kunnen contact opnemen met ons indien hun pomp kapot is. Hiervoor kunt u bellen naar het nummer van de Klantenservice: 0800 – 022 18 58. Heeft u een pomp van een ander merk? Neem dan contact op met de fabrikant van uw insulinepomp.

Veel mensen denken dat ze met een insulinepomp minder met hun diabetes bezig zijn omdat ze verlost zijn van de dagelijkse injecties. Toch is het tegendeel waar, pomptherapie is alleen geschikt voor mensen die willen investeren in hun diabetesbehandeling. Bij pentherapie gebruikt iemand een combinatie van kort- en langwerkende insuline, bij pomptherapie alleen kortwerkende insuline. Omdat er geen langwerkende insuline wordt toegediend, is de kans op een ontregeling bij pomptherapie groter. Op het moment dat de pomp om wat voor reden dan ook geen insuline aflevert, ontstaat er een acuut insulinetekort. Iemand kan dan snel verzuren en in een keto-acidose terechtkomen en dat is niet ongevaarlijk. Iemand moet dus 24/7 alert zijn.

Voor een maaltijd of tussendoortje kunt u de pomp opdracht geven insuline toe te dienen, dit wordt een bolus genoemd. Een bolus is vergelijkbaar met de kortwerkende insuline die wordt toegediend met een insulinepen.

Elk lichaam heeft 24 uur per dag een beetje insuline nodig. Dit wordt de basale insulinebehoefte genoemd. De pomp wordt zo geprogrammeerd dat deze 24 uur per dag een klein beetje kortwerkende insuline toedient, dit wordt de basaalstand genoemd. Hiermee voldoet de pomp aan de basale insulinebehoefte. Iemand met pentherapie gebruikt hiervoor langwerkende insuline.

Met een pomp gebruikt u kortwerkende insuline om aan uw basale insulinebehoefte te voldoen. Bij pentherapie spuit u hiervoor langwerkende insuline. De basale insulinebehoefte wisselt echter continu, bijvoorbeeld door beweging, stress of ziekte. De langwerkende insuline kunt u niet voor een paar uur verhogen omdat deze maar één of twee keer per dag gegeven wordt.  U past uw eten dan vaak aan bij uw insulinetherapie. In de pomp kunt u de basaalstand wel aanpassen. U kunt ‘m hoger zetten maar ook lager, of zelfs tijdelijk helemaal uit, bijvoorbeeld bij sport. Daarbij komt dat u voor een tussendoortje makkelijk wat extra insuline kunt bolussen. Ook kunt u de maaltijdbolus opsplitsen in voor en na de maaltijd. Dit zijn dingen die mensen met pentherapie meestal niet doen.

Infusiesets

Alle infusiesets zijn er in verschillende slanglengtes, van 20 cm tot 110 cm. Mannen dragen hun insulinepomp vaak in het zakje van hun overhemd en hebben daardoor een wat langere slanglengte nodig. Pompgebruikers die de pomp aan een buikband vastkoppelen, kunnen volstaan met een korter slangetje, net als kleine kinderen. Zij hebben de naald meestal ingebracht in hun bovenbil en dragen de pomp aan een buikband en kunnen daardoor een korte slang gebruiken van 20 of hooguit 30 cm.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een metalen naaldje dat loodrecht ingebracht kan worden. De meeste pompgebruikers kiezen voor een teflonnaaldje, omdat teflon meebeweegt met het lichaam: dit naaldje is nauwelijks voelbaar en de kans op huidirritaties is klein. Deze kunt u met de hand inbrengen of met een hulpmiddel, de zogenoemde inserter. Wanneer de infusieset geplaatst is, trekt u het metalen naaldje dat in het teflonlaagje zit terug uit de canule. Alleen de tefloncanule blijft dan achter in het onderhuidse weefsel.

De meeste pompen, afgezien van een patchpomp (pomp zonder slangetje), kunt u tijdelijk afkoppelen. Het naaldje met de pleister blijft dan zitten. U kunt de pomp voor een korte tijd afkoppelen, bijvoorbeeld bij zwemmen, douchen of vrijen, maar ook voor langere tijd zoals tijdens een zonvakantie. De tijd van het ‘kortdurend’ afkoppelen is voor iedereen anders. Gemiddeld kan de pomp twee tot drie uur afgekoppeld worden, maar overleg dit met uw zorgprofessional. Wanneer u de pomp langdurend wilt afkoppelen, kunt u tijdelijk een insulinepen gebruiken.

Insulinepomp accessoires

Ja, u kunt de ampullen voor uw insulinepomp zelf vullen. Dat is geen moeilijke klus, maar vergt wel wat nauwkeurigheid. Neem er dus de tijd voor. Daarmee kunt u bijvoorbeeld luchtbellen in de ampul voorkomen. Sommige mensen kiezen ervoor de ampullen voor de insulinepomp te laten vullen bij de apotheek. 

Dan heeft de insuline tijd om op temperatuur te komen. Hoe kouder de insuline, hoe meer kans op luchtbellen. Bovendien voelt het krijgen van koude insuline onprettig aan.

U dient de batterijdeksel van uw insulinepomp regelmatig te verwisselen om ervoor te zorgen dat deze water- en stofdicht blijft. Hoe vaak u de batterijdeksel moet vervangen, is per pomp verschillend. Kijk voor meer informatie bij de productspecificaties in de webshop.

Een luer-lock aansluiting wordt veel gebruikt bij medische apparatuur. Het is een manier waarop twee dingen, bijvoorbeeld de ampul en de infuusset, met elkaar worden verbonden. Een luer-lock aansluiting is veilig. Deze kan niet loslaten of gaan lekken. Omdat veel fabrikanten gebruikmaken van een luer-lock aansluiting, kunnen producten van verschillende merken bovendien makkelijker naast elkaar worden gebruikt. 

Fixatiemateriaal

Jeuk wordt vaak veroorzaakt door de pleister van de infusieset. Daarom is het belangrijk de infusieset op tijd te verwisselen. Kies iedere keer voor een andere bevestigingsplek, zodat de huid voldoende tijd heeft om te herstellen. Verdwijnen de klachten hierdoor niet, dan kunt u proberen of uw huid beter reageert op een andere kleefpleister.

Soms blijven er lijmresten achter op de huid als u de infusieset vervangt. U kunt beter geen aceton of nagellakremover gebruiken om dit te verwijderen omdat dit de huid kan irriteren. Vaak doet een huidvriendelijke olie op een watje wonderen.

Als eerste kunt u verschillende soorten infuussets testen en zo mogelijk 48 uur laten zitten. Als dat geen oplossing biedt, kunt u proberen of uw huid beter reageert op een andere kleefpleister. 

Insulinepomphoesjes en banden

U kunt een insulinepomp makkelijk dragen in uw broekzak, borstzakje of BH. Daarnaast zijn er banden voorhanden waarmee u de pomp kunt fixeren bijvoorbeeld om de buik, bovenbeen of arm. Ook zijn er klemmen, al dan niet met hoesjes, waarmee u de pomp kunt vastmaken aan bijvoorbeeld uw broek, broekzak of de voorkant van de BH. Of wellicht kiest u voor een zakje of tasje waarmee u uw pomp kunt bevestigen aan uw BH of riem?

Dit is heel persoonlijk en onder meer afhankelijk van of u een rustige of juist een heel beweeglijke slaper bent. U kunt ervoor kiezen de pomp los in uw bed te leggen, maar u kunt deze ook aan uw ondergoed of pyjama bevestigen met een klem of fixeren met een band. 

Tijdens het sporten kunt u de pomp met een klem aan uw sportbroek bevestigen of met een band om de taille of bovenarm fixeren. Er zijn ook sportshirts met een geïntegreerd pompzakje verkrijgbaar. Het is ook mogelijk om de pomp tijdelijk af te koppelen tijdens het sporten. Vaak daalt de insulinebehoefte tijdens het sporten. Ook bij contactsporten kan het handig zijn uw insulinepomp af te koppelen. Overleg met uw zorgprofessional of dit voor u een optie is.

De meeste hoesjes en banden vallen niet onder de diabeteshulpmiddelen die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Echter als u ze gelijktijdig bestelt met uw diabeteshulpmiddelen, leveren wij u twee keer per jaar een band of hoesje voor uw insulinepomp, geheel gratis. U betaalt dan ook geen verzendkosten. 

Batterijen pomp

Hoe lang de batterij van uw insulinepomp meegaat, verschilt per pomp. Zo kan de originele batterij voor de Animas® Vibe™ wel zes tot zeven weken meegaan. Bij andere insulinepompen is dit onder meer afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik. Bij frequent gebruik van bijvoorbeeld een glucosesensor en/of boluscalculator gaat de batterij minder lang mee. Dit kan verschillen van twee tot vier weken. 

Hoe meer u uw insulinepomp gebruikt, des te sneller zijn de batterijen leeg. Vaak zijn deze handelingen nodig en kunt u er niets aan doen dat u de batterijen vaak moet vervangen. Wel kan het helpen om de helderheid van het scherm lager te zetten, de stand-by tijd van uw pomp te verkorten en eventuele Bluetooth of draadloze verbindingen met andere apparaten uit te zetten als u deze niet nodig heeft. 

In de webshop ziet u meestal welke batterijen u kunt bestellen voor welke insulinepomp. Ook kunt u dit vaak zien door naar de batterij te kijken die in uw insulinepomp zit. In de handleiding van uw insulinepomp staat eveneens welke batterijen uw pomp gebruikt. Heeft u de handleiding niet meer, dan kunt deze downloaden op internet. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Klantenservice: 0800 – 022 18 58.

Of u een andere type batterij kunt gebruiken in uw insulinepomp, kunt u lezen in de handleiding van uw insulinepomp. Heeft u de handleiding niet meer, dan kunt deze downloaden op internet. Een ander type batterij kan wel effect hebben op de levensduur van de batterij. Een lithiumbatterij gaat bijvoorbeeld langer mee dan een alkalinebatterij.

In onze webshop zijn geen oplaadbare batterijen verkrijgbaar. Of u een oplaadbare batterij kunt gebruiken, is per insulinepomp verschillend. Zoek dit altijd goed uit voordat u een overgaat op een oplaadbare batterij, want soms kan dit schade veroorzaken aan de pomp en dit valt buiten de garantie.