Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

{{Message}}
 • Insulinepomptherapie

  Continue insulinetoediening, zodat gedurende de dag de benodigde insuline wordt afgegeven. 

Pomptherapie

Ons lichaam vraagt de hele dag om insuline. Echter de hoeveelheid kan variëren. Met pentherapie is hier lastig op in te spelen. Het grote voordeel van insulinepomptherapie is dat er continu insuline wordt afgegeven. De insulinepomp wordt zo geprogrammeerd dat er op elk tijdstip de nodige insuline wordt afgegeven. Voor elke maaltijd kan er extra insuline worden toegediend om de maaltijdpiek op te vangen. Het resultaat is dat uw HbA1c daalt en u minder
hypo´s zult hebben. Klik op één van de onderstaande vragen voor een overzicht van de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe werkt een insulinepomp?

De insulinepomp is een klein stootvast apparaatje waarmee continu kleine hoeveelheden kortwerkende insuline geïnjecteerd wordt via een slangetje in het onderhuidse vetweefsel. Om deze continue insuline-injectie mogelijk te maken, is het systeem opgebouwd uit de volgende onderdelen: een ampul gevuld met insuline, een computer, een motor, batterijen, een beeldscherm, een aandrijfstang en een infuusset. De computer wordt vooraf geprogrammeerd op het aantal eenheden insuline. Iedere drie minuten wordt de insuline uit de ampul automatisch via de infuusset in het lichaam geïnjecteerd. 

Het gebruik van een insulinepomp kent voordelen en nadelen. Welke zwaarder wegen is heel persoonlijk. Mensen die ervaring met de pomp hebben, noemen de volgende voor- en nadelen.

Voordelen:
 • Een betere diabetesregulatie waardoor men zich fitter voelt.
 • Altijd insuline bij de hand.
 • Niet meerdere keren per dag injecteren, maar iedere 2 á 3 dagen de infuusset en -naald verwisselen.
 • Veel flexibeler leefstijl mogelijk.
 • Meer mogelijkheden voor bijregelen.
Nadelen:
 • Pomp meet geen bloedglucose en moet daarom zelf ingesteld en aangepast worden.
 • Ook met de pomp kunnen ontregelingen optreden, zoals hypo- of hyperglycaemie.
 • Het voortdurend dragen van de pomp. Bij sommige kleding is creativiteit nodig om de pomp te camoufleren.

Net als bij de injectie met de insulinepen wordt ook bij de insulinepomptherapie de insuline in het onderhuids weefsel geïnjecteerd. Dit gebeurt middels een dun plastic slangetje, dat met een stalen of teflon naaldje in het onderhuidse weefsel de insuline kan afgeven. 

De meest ideale injectieplaatsen zijn naast en onder de navel op de buik en op of naast naast de heupen. Het is hier gemakkelijk om een huidplooi op te nemen en de infusieset te zetten.

Op andere plaatsen zoals de bovenbenen, de bovenarmen en de lendenen, bevindt zich vaak ook voldoende onderhuids weefsel om te injecteren. Toch worden deze laatste injectieplaatsen niet geadviseerd door de tragere opname van de insuline. Bij het inbrengen van de infuusset is het belangrijk om erop te letten dat er geen luchtbellen in de slang zitten. 

De basale insuline voorziet in de basis insulinebehoefte van het lichaam, zoals de naam al aangeeft. Deze insulinebehoefte varieert over de dag afhankelijk van of het lichaam in rust is ('s nachts), of actief is (overdag). Dit kan met de pomp nauwkeurig worden ingesteld in een zogenaamd basaalprofiel.

Het basaalprofiel kan tijdelijk worden aangepast zonder de pomp te herprogrammeren. Dit is handig wanneer de insulinebehoefte tijdelijk hoger is bijvoorbeeld door ziekte, of juist lager is bijvoorbeeld bij gebruik van alcohol of bij sport. Met een insulinepomp kan je eenvoudig inspelen op de veranderingen in de insulinebehoefte. 

Een bolus is een extra hoeveelheid insuline die gegeven wordt om maaltijden of eventuele te hoge bloedglucosewaarde te corrigeren. Dit gebeurd door middel van het indrukken van een knop op de insulinepomp.

Starten met pomptherapie kan poliklinisch (thuis) en klinisch (in het ziekenhuis) gedurende een periode van 5 à 7 dagen. Informeer bij uw zorgprofessional naar de werkwijze van uw ziekenhuis.

Het is altijd mogelijk de pomp tijdelijk af te koppelen. Dit kan zowel kortdurend (bijvoorbeeld bij zwemmen, douchen, vrijen, dragen van bepaalde kleding) als langdurend (vakantie en ''het pomp moe zijn'').

De duur van afkoppelen is voor iedereen anders. We adviseren u dit in overleg met uw zorgprofessional te doen.

 

Komt iedereen in aanmerking voor een insulinepomp?

Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, voordat kan worden gestart met insulinepomptherapie.

Voorwaarden voor de patiënt:
 • Ruime kennis en vaardigheid met betrekking tot het eigen ziektebeeld.
 • Bekend zijn met intensieve insulinetherapie met de pen.
 • Zelfregulatie kunnen toepassen.
 • In noodsituaties adequaat kunnen handelen.
 • Indien nodig de pomp durven af te koppelen en terug te gaan naar viermaal daags penschema.
 • Omgeving moet achter keuze voor de pomp staan.
 • Gemotiveerd zijn.
Voorwaarden voor het behandelteam:
 • Ondersteunen bij het maken van de keuze (insulinepomptherapie ook durven af te raden).
 • Duidelijke voorlichting geven over de voor- en nadelen van insulinepomptherapie.
 • Kennis en ervaring met betrekking tot insulinepomptherapie bezitten.
 • Duidelijke voorlichting geven over hoe te handelen in noodsituaties.
 • Indien nodig bereikbaar zijn voor de pompgebruiker.

Het is altijd mogelijk om te stoppen met insulinepomptherapie. Wanneer de therapie niet voldoet aan de verwachtingen of de gestelde eisen, kan er in overleg met de zorgprofessional besloten worden om terug te gaan naar insulinepentherapie.

Het is ook mogelijk om tijdelijk te stoppen met insulinepomptherapie. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn tijdens vakanties. Niet iedereen vindt het prettig om in badpak of zwembroek rond te lopen met een duidelijk zichtbare insulinepomp. Ook dit is natuurlijk goed om te overleggen met de zorgprofessional.

Dit is erg persoonlijk, afhankelijk van uw situatie. Bent u geïnteresseerd in insulinepomptherapie en benieuwd naar de verschillen tussen de insulinepompen? Kijk dan op Pompnet.nl en maak gebruik van handige keuzehulp. 

Waar moet ik op letten bij insulinepomptherapie?

In principe geldt bij pomptherapie hetzelfde voedingsadvies als bij intensieve insulinetherapie met de pen. Het afstemmen van de insulinedosering op de voeding (met name op de hoeveelheid koolhydraten) is een voorwaarde voor een goede regulatie. Om de voeding en de insulinedosering goed op elkaar af te stemmen, is bij het starten met pomptherapie verwijzing naar een diëtist noodzakelijk. Hiervoor moeten een aantal gegevens voor handen zijn:

 • Bloedglucosewaarden: nuchter, voor de maaltijden en voor het slapen gaan.
 • Insulinedosering over de dag.
 • Koolhydraten in de maaltijden en tussendoortjes.
 • Geleverde inspanningen en eventueel de aanwezigheid van ziekte of stress factoren.

Zonder zelfcontrole is pomptherapie niet goed mogelijk. Het is niet alleen een voorwaarde om goed gereguleerd te blijven, maar ook om onverwachte hyper- en hypoglycaemieën te ontdekken en te voorkomen.

Sporten is juist heel goed mogelijk met de pomp. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat het lichaam meer energie gebruikt en er dus meer glucose nodig is.

Deze glucose is ten dele afkomstig uit reserves die zijn opgeslagen in lever en spieren. Bovendien neemt de gevoeligheid voor insuline toe. Het is daarom belangrijk extra koolhydraten te eten, eventueel gecombineerd met een vermindering van de bolus of een tijdelijke verlaging van het basaal profiel.

Vanwege de grote flexibiliteit van insulinepomptherapie is op vakantie gaan met de pomp geen probleem. Het is van belang dat voldoende materialen worden meegenomen, zoals infuussets, insuline ampullen, of lege ampullen en flacons insuline en batterijen. Doordat de klok van de insulinepomp makkelijk kan worden aangepast, zijn tijdsverschillen bij vliegreizen makkelijk op te vangen.

Vakantieleenpomp
Wanneer u op vakantie gaat is het mogelijk om een vakantieleenpomp aan te vragen. Met deze service willen wij bijdragen aan een zorgeloze vakantie. Hiervoor kunt u contact opnemen met de fabrikant van uw insulinepomp.

Tijdens de zwangerschap verandert de insulinebehoefte sterk. De insulinepomp heeft hier het voordeel dat de dosering heel eenvoudig aan de veranderende omstandigheden kan worden aangepast. Omdat de insulinebehoefte na de bevalling zeer sterk daalt, moet het basaal profiel dan naar beneden worden bijgesteld, zodat ernstige hypo's kunnen worden voorkomen.